Vergadering : Commissie Samenleving, 09 februari 2021 20:00:00
Algemene vergader informatie
De Heemsteedse raad vergadert digitaal i.v.m. Corona.
Deze digitale vergaderingen zijn online te volgen via gemeentebestuur.heemstede.nl. Het is niet mogelijk om de vergaderingen bij te wonen in de raadzaal.
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Tijdens de commissievergadering mag u uw visie en/of mening geven door gebruik te maken van het spreekrecht. U kunt zich daarvoor aanmelden bij de commissiegriffier, Edith van der Hoek, via telefoonnummer (023) 54 85 717 of per e-mail: griffie@heemstede.nl.
-
Conclusie van de voorzitter: De commissie is akkoord met de wijziging van de Gemeen-schappelijke regeling Samenwerking Sociale Zaken. Het stuk gaat als hamerpunt naar de raad.
Binnen de Gemeenschappelijke regeling Samenwerking Sociale Zaken 2016 (hierna ook: GR) worden de gemeentelijke taken op het gebied van werk, inkomen en zorg uitgevoerd en limitatief beschreven. Aan de GR wordt nu de uitvoerende taak van het Wmo-loket Bloemendaal toegevoegd. Om deze taak te kunnen uitvoeren binnen de Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) wordt de GR gewijzigd. Het beoogde effect is een efficiënte en effectieve uitvoering van de taken van het Wmo-loket Bloemendaal en een bredere basis binnen de IASZ waarmee kwetsbaarheid wordt verkleind.
Vergaderstukken
-
op verzoek van HBB
Aan de Stichting WIJ Heemstede wordt een budgetsubsidie verleend voor de jaren 2020 t/m 2023 voor de uitvoering van onder andere het sociaal-cultureel werk (voor kinderen, jongeren, volwassenen, senioren en kwetsbare groepen), het vrijwilligerswerk en het algemeen maatschappelijk werk. Voor de eerste helft van het jaar 2020 heeft Stichting WIJ Heemstede een halfjaarverslag en een financiële halfjaarrapportage aangeboden aan het college. Voorgesteld wordt deze stukken ook ter kennisname te brengen van de commissie Samenleving.
Kernvragen HBB
1. Wie zit er achter de software van dit programma? Het is nu namelijk een verdienmodel van een B.V. en niet meer de stichting die het indertijd heeft opgericht.
2. Hoeveel inwoners maken gebruik van het programma voor het plaatsen van de hulpvraag en is het programma toegankelijk genoeg voor inwoners?
3. Klopt het dat er afgelopen jaar in het totaal 22 hulpvragen zijn geweest, waarvan het grootste deel van professionele organisaties, hiermee de kosten voor de particulieren waar deze site voor bedoeld is, meer dan €1.000,- per hulpvraag bedragen en dat de kosten van de begeleiding door een medewerker van Stichting Wij hier nog bovenop komen?
4. Is het niet veel voordeliger als inwoners die vrijwilligerswerk willen doen zich melden onder het kopje ‘vrijwilliger gezocht op de website van st. Wij en om inwoners die hulp nodig op dezelfde wijze te helpen als nu ook gebeurd bij het Loket Heemstede? -
op verzoek van HBB
De commissie geeft de wethouder enkele suggesties mee die de wethouder betrekt bij de evaluatie van WeHelpen.
Conclusie van de voorzitter: voldoende besproken Instellingen en verenigingen die in 2021 in aanmerking wensen te komen voor een structurele subsidie, dienden hiertoe op grond van de Algemene subsidieverordening Heemstede vóór 1 juni 2020 schriftelijk een aanvraag in. Het college stelt het “Overzicht structurele subsidies Welzijn 2021” vast en brengt dit besluit ter kennisname van de commissie Samenleving.
Kernvragen HBB
Wat gebeurt er met de subsidies voor activiteiten die niet door (zijn) (ge) gaan in 2020 en 2021 door de coronacrisis zoals het bloemencorso, bevrijdingspop, Koninginnedag enz.? Worden deze wel of niet verstrekt aan de aanvragers? -
Vergaderstukken
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering