Vergadering : Commissie Samenleving, 08 juni 2021 20:00:00
Algemene vergader informatie
De gemeenteraad vergadert online. Publiek kan de vergadering volgen via een livestream op de homepagina.
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Dhr. Tijmen Verburgh, lid van het algemeen bestuur van Nautische Jongeren Vereniging (NJV) De Haven, spreekt in over de vervanging van de beschoeiing.
De commissie zoekt een oplossing om tegemoet te komen aan het verzoek van NJV De Haven om een bijdrage voor vervanging van de beschoeiing en wil na de zomer in gesprek over het draagvlakprincipe uit de subsidieverordening in relatie tot de regiofunctie van de gemeente Heemstede.
Toezegging wethouder Struijf: Het college stuurt de commissie een voorstel over de mogelijkheden van de gemeente om NJV de Haven een bijdrage te verstekken voor vervanging van de beschoeiing.
Tijdens de commissievergadering mag u uw visie en/of mening geven door gebruik te maken van het spreekrecht. U kunt zich daarvoor aanmelden bij de commissiegriffier, Edith van der Hoek, via telefoonnummer (023) 54 85 717 of per e-mail: griffie@heemstede.nl.
-
Dhr. Jerry Buitendijk, directeur SportSupport, en trekker van de kerngroep en opsteller van het Lokaal Sportakkoord, geeft een korte presentatie over de voortgang van het traject leidend tot het Lokaal Sportakkoord.
-
Conclusie van de voorzitter: De commissie stemt in met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling. Wijziging Gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningsschap Zuid-Kennemerland gaat als hamerpunt naar de raad.
De gemeenten Bloemendaal, Heemstede, Haarlem en Zandvoort zijn in januari 2021 akkoord gegaan met de oprichting van het Participatiebedrijf. De Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningsschap Zuid-Kennemerland, bekend als Paswerk (hierna ook: GR) en onderdelen van de Werkpas Holding worden hiervoor samengevoegd. Naar aanleiding van deze besluitvorming moet de tekst van de GR worden gewijzigd. De raad geeft toestemming voor deze wijzigingen.
Vergaderstukken
-
Conclusie van de voorzitter: De commissie is akkoord met de begroting 2022 van het Participatiebedrijf. Wijziging Ontwerpbegroting 2022 Participatiebedrijf gaat als hamerpunt naar de raad.
De gemeenten Bloemendaal, Heemstede, Haarlem en Zandvoort zijn in januari 2021 akkoord gegaan met de oprichting van het Participatiebedrijf. Het jaar 2022 is het eerste begrotingsjaar. Voor 2022 verwacht het Participatiebedrijf een nagenoeg sluitende begroting. Het uitgangspunt hierbij is dat de (regionale) economie zich grotendeels herstelt van de coronacrisis. De raad stemt in het kader van het geven van een zienswijze in met de ontwerpbegroting 2022 van het Participatiebedrijf.
-
Conclusie van de voorzitter: Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Heemstede 2015 gaat als hamerpunt naar de raad.
In de Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Heemstede 2015 is de doelgroep beschreven, alsmede de methode om de loonwaarde in het kader van loonkostensubsidie vast te stellen. Met ingang van 1 juli 2021 treedt landelijke regelgeving in werking, waarin nieuwe beschrijvingen gegeven worden van de onderwerpen die in de verordening zijn geregeld. De grondslag onder de Verordening komt met ingang van 1 juli 2021 te vervallen met deze nieuwe regelgeving en daarom moet de Verordening worden ingetrokken.
-
De commissie spreekt haar zorg uit over het bereiken van de groep 16-24 jarigen en geeft de wethouder een aantal partners mee die mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het netwerk.
Conclusie van de voorzitter: De commissie is akkoord met het plan van aanpak Samen tegen eenzaamheid en zal op basis van een evaluatie het vervolg van het traject en de inzet van middelen na 2022 bespreken. De motie wordt afgedaan.
Toezegging wethouders Struijf: Het college stuurt de commissie een inhoudelijke en financiële tussentijdse evaluatie van het plan van aanpak Samen tegen eenzaamheid een jaar na start van het plan.
-
Conclusie van de voorzitter: voldoende besproken
Op verzoek van HBB: Kernvragen HBB:
Een deel van de jeugdaanbieders biedt de eigen cliënten geen 24/7 ondersteuning bij crisis aan ondanks dat de aanbieders hiervoor middelen ontvangen. De gemeenten betalen de kosten van crisisdienst van VeiligThuis waar deze cliënten dan terecht komen.
1. Hoe krijgt u deze aanbieders zover dat zij deze crisishulp waar zij voor betaald worden in hun tarief wél gaan uitvoeren?
2. Brengt u de kosten van het gebruik van de crisisdienst van VT achteraf bij hen in rekening?
Inwoners die niet tevreden zijn over de geboden hulp (in crisis), klachten hebben, moeten dit zelf met de betreffende instantie oplossen.
3. Verwacht u van mensen in een crisissituatie dat zij zelf hun klachten oplossen?
4. Waarom mogen zij niet elders een second opinion opvragen? Met andere woorden; waarom mogen zij alleen gebruik maken van deze eerstelijns hulp?Het college van B en W stemt ermee in dat de crisisfunctie voortaan wordt uitgevoerd vanuit een heldere crisisaanpak, aansluitend bij de voor inwoners en professionals logische routes en gebruikmakend van reeds bestaande telefoonnummers voor crises. De opdracht tot het vormen van een integrale crisisdienst wordt zodoende ingetrokken. De crisisfunctie van Veilig Thuis wordt voortaan niet langer beschouwd als een aparte crisisdienst maar als één van de reguliere taken van Veilig Thuis.
-
Conclusie van de voorzitter: De commissie besluit het gesprek over het maatschappelijk debat jaarwisseling en vuurwerk(overlast) in de raad te voeren. De raad kan het moment van besluitvorming over het benutten van de beleidsruimte om andere afspraken te maken over vuurwerk vaststellen, besluitvorming voor of na een maatschappelijk debat.
Er is debat gaande onder inwoners en in de raad over de jaarwisseling en vuurwerk(overlast). Over dit onderwerp is ook een enquête geweest via het burgerpanel in 2020. Een aantal inwoners heeft de raad gevraagd om “de handschoen op te pakken en met de uitkomsten van dit Digipanel vorm te geven aan het maatschappelijk debat over de Jaarwisseling en vuurwerk(overlast)”.
Vergaderstukken
-
Wethouder Struijf informeert de commissie over de nominatie van Kersten Hulpmiddelen voor de Participatieprijs en de ontvangst van extra middelen voor leefstijlpreventie, speerpunt van het preventieakkoord.
Conclusie van de voorzitter: voldoende besproken
-
De commissie handelt actiepunt 21-01, Participatiebedrijf Zuid-Kennemerland, af. De informatie is ontvangen.
-
Mw. Pameijer is blij dat er in Heemstede een aantal struikelstenen zijn gelegd en vraagt ruimte voor het initiatief.
Mw. Van de Pieterman complimenteert het college met het beschikbaar stellen aan inwoners van prikstokken, handschoenen en vuilniszakken voor het opruimen van (zwerf)afval.
Mw. Brouwers bedankt de leden van de commissie voor het constructieve online vergaderen deze periode en kijkt uit naar de fysieke vergaderingen na het reces.
Mw. De Wit stelt, met instemming van de commissie, voor de ingekomen spoedbrief over een zwemverbod van de besturen van de VVE Havendreef in handen te stellen van het college voor spoedige afwikkeling.
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering